2010. július 25., vasárnap

Szelíden, szabadon


Míg a moszkvai politikus még háromkerekűn nyomja, addig a debreceninek sikerül két keréken is gurulnia. Kósa Lajos most kivételesen Vlagyimir Putyinról jutott eszembe. Ja meg a pincérről!

Az orosz szelíd motoros szombaton látogatott el a XIV. Nemzetközi Motoros show-ra, az ukrajnai Szevasztopolba. A találkozót az orosz „Éjjeli Farkasok” klubja szervezte, ami elég hátborzongatóan hangzik ahhoz, hogy gyorsan kortyoljak egyet a kávémból. Ma egy kicsit hígra sikeredett a fekete, de hát a törzspincérem szabadságra ment. Véletlenül motorral…

Azt mondta ez az áldott jó ember, amikor a minap felszolgált nekem, hogy majdnem az egész brancs megy, mert itt (mármint a Tetőteraszon) ez a szokás. Ha motorra pattan a főnök, megy a legutolsó melós is. És erről megint csak Kósa jutott eszembe. Ez már nyilván fóbia, de mit csináljak: a polgármester is sok helyre jár mocival. A haverjaival még tán, ha jól emlékszem, Splitbe is így tervezték az utat a Loki-meccsre. Azt beszélték akkoriban a jónyelvek, hogy az egyik haver, a kövér, gazdag, egyébként a bogárhátú autókat kedvelő hivatalnok is velük akart tartani, de emiatt spécin magasított sarkú cipőt kellett csináltatnia, mert nem ért le a lába. Hogy igaz volt-e, nem tudom, mindenesetre a főosztályvezető a kétkerekű szerelmese maradt azóta is: a fészbukon szintén a motorja mellett pózol (és tuti, hogy nincs rajta a cipő!).

De vissza Putyinhoz: az ő ideológiája szerint a motor a közlekedés legdemokratikusabb eszköze, a szabadság szimbóluma. Eredeti gondolat. Hogy a Lajosé mi, nem tudom. Annak idején motorral ment a Fórum alapkőletételére, utcák aszfaltozásáról tartott sajtótájékoztatóra, meg ugye a Modembe. És rémlik, mintha egyszer kifejezetten motoros ruciban esett volna be a Parlamentbe is (valami oda nem illő szerkóban, írt róla a megyei lap), gondolom, akkor se vonattal cankózott fel a fővárosba.

Szóval a motor központi emberek központi kelléke, olyan, mint a feleségeiknek a műköröm vagy a divattervezett ruha. Kell, muszáj, jár nekik. A jólétük része. A hatalom szimbóluma. De a szabadsághoz vagy a demokráciához semmi köze nincs.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése