2010. július 11., vasárnap

Kóser Kósa

Jó kérdést tett föl a legutóbbi, sok kis színest hozó közgyűlésen Karácsonyi György. A Debreceni Városvédő és -szépítő Egyesület elnöke azt kérte Szekeres Antal jegyzőtől, hogy állapítsa meg: ők civilként, netalán politikai szervezetként vesznek-e részt a munkában. Ez a szocialisták nagyerdei népszavazásának tárgyalásakor került szóba, ami – mint kiderült – jó sok pici lukat ejtett a város megalomán fejlesztési koncepcióinak lufiján meg a szocik egységén is. Ám ezúttal nagyot durrant a léggömb!

Karácsonyi kérdésére ugyanis (bár a jegyzőhöz intézte) Kósa Lajos is akart válaszolni. Nem kérte ugyan senki, de mivel a közgyűlésben neki nem kell saját magától szót kérnie, és még csak az sincs megszabva, hány percig mondhatja, nem volt akadálya a fejtegetésének. Az önkormányzati hírmondó portál tudósítása szerint Kósa arról elmélkedett, hogy lehet-e civil egy képviselő. Költői kérdése pedig így hangzott: „Lehet-e kóser császárszalonnát csinálni?” A dehir. hu-n egy meglepően bátor tudósítást lehetett olvasni a közgyűlési monológról, egészen addig, míg le nem tiltották. Igen nehéz, homlokgyöngyöztető módon sikerült csak rábukkannom, baráti segítséggel, köszönet érte.

Na szóval a tudi azt írta: „A kérdésre nemcsak Szekeres Antal jegyző, hanem Kósa Lajos polgármester is válaszolt. Így került szóba a Caligula helytartója című dráma, amit egyébként nem Füst Milán, hanem Székely János írt. Kósa Lajos emellett példálózott a „kóser császárszalonnával” és az „Egy szót mondok, heavy metal” örökbecsű felkiáltással, amit Kósa Lajos az Uriah Heep énekesének tulajdonít, mi azonban úgy tudjuk, a debreceni Diktátor zenekar frontembere, Derzsi Vezér száját hagyták el ezek a szavak.”

Valószínűleg, mondom ezt így, a Nagytemplom két tornyának számolgatása közben, a beszámolót valami külsős kezdő, esetleg egy szerda este óta ki nem józanodott újságíró jegyezhette, mindenesetre nagy bátorságról tett tanúbizonyságot. Szerintem azóta már ki is rúgták szegényt.

Ahogyan száműzték az anyagot a netről is. Törölték a dehirről, és letiltották a Facebookon. „Letiltott tartalmat tartalmaz, korábban sértőnek vagy durvának jelölték” – írta a rendszer.
Nem csodálom! Micsoda durvaság ez, minő sértés! Hogy jön ahhoz egy közpénzünkből fenntartott, önkormányzati hírportál, hogy kellemetlen helyzetbe hozza kenyéradóját, a közgyűlés tévedhetetlen fejét, Kósa Lajost?

Aki egyébként nem is annyira tévedhetetlen: emlékezzünk a Gogol-afférra, ha ez a Derzsi Vezér-, és pláne a Füst Milán-baki nem lenne elég ciki. És aki még csak nem is császár – bár képzeli. Leginkább a Diktátor emlegetése találta itt fején a szöget. Vagyis Lajost.

Hiába, na! Kutyából nem lesz se császár, se szalonna.


3 megjegyzés: