2010. december 18., szombat

Vaspapucsosok

Új ötcsillagos szálloda épül a Gázvezeték utcán!

Gondolom én, persze nem biztos. Csak mi másért kellene egy négy és fél hektáros terület a nagyerdei Divinus hotel tulajdonosának a város repülőtérhez közel eső részén, ahol ráadásul szabályozási tervet is módosítanak, és így ott szabad lesz majd az építkezés?

De nagyon előre szaladtam, pedig még alig kortyoltam valamicskét a kávémból, és a tornyokból is csak kettőt számoltam meg. Pedig a Gázvezeték utca irányába tekintve látszik még vagy három templom.

Szóval arról van szó, hogy a debreceni képviselő-testület csütörtökön tárgyalta a Gázvezeték utcai salakmotor-pálya cseréjéről készült, Kósa Lajos által jegyzett előterjesztést.

Aminek az a lényege, hogy a pálya kell a városnak, a Divinus Zrt-nek viszont nincs szüksége a vaspapucsos szentélyre. Ezért telket cserélnek. Végül is az önkormányzat tele van felesleges, bármikor felajánlható ingatlannal, úgynevezett „beépítetlen területtel”, gondolom nem lesz hiányérzete senkinek, ha ezt a most felajánlottat is megkapja a nagy szállodatulajdonos. A telek „kialakítás alatt áll”, a hatályos szabályozási terv szerint kertvárosias lakózónába tartozik, de részletes szabályozási előírások nem érintik. Kósa Lajos az indoklásában azt is elmondja, hogy már kezdeményezték a szabályozási terv módosítását úgy, hogy a kialakuló ingatlanokat lakóterületként, legalább 6 méteres építménymagassággal és 30 százalékos beépíthetőséggel határozzák meg.

Szóval a Nagyerdő szívébe ötcsillagos szuperszállodát felépítő cég hozzájut egy szűz területhez, amiről ráadásul most találják ki, mit is lehet majd oda építeni.
Az önkormányzat vagyonáról szóló rendelet egyébként azt mondja, hogy nyilvános versenyeztetés útján kell „elidegeníteni” az önkormányzati vagyont, ha a vagyontárgy több mint 25 milliót ér. A nyilvános pályázat helyett viszont néha kiírható zárt pályázat is, akkor, ha a kiírásban foglaltak teljesítésére csak meghatározott ajánlattevők képesek.

Mivel itt konkrét telket nézett ki magának a város, ami konkrétan a Divinusé, ezért zárt lehet a pályázat. Az időpontot pedig az adta, hogy amikor a Hajdú Volán eladta a telepet a Divinusnak (az árat üzleti titokként kezelték), a cég két évre szóló bérleti szerződést írt alá a vaspapucsosokkal, mely arról szólt: maradhatnak még a salakon. A kétéves bérleti szerződés lejártáig ugyanis nem akartak a stadionban ténykedni.

Az idő most telt le, most jött el, a közgyűlés pedig – mivel itt mindenki legalább annyira szereti a salakost, mint a sima mezei motorozást – hajlandó telket adni a salakpálya megmaradásáért.

Csere jóváhagyva, szabályozási terv módosítva (lesz), kezdődhet az építkezés! Nincs még elég szállodája Debrecennek. ..

4 megjegyzés:

  1. Mondjuk szerintem tényleg nincs még elég szállodája Debrecennek (pl. a hasonló nagyságrendű Gráccal összehasonlítva), de az érintett területen vsz. lakópark fog létesülni (a 6 m az kb. földszint+tetőtér)
    poncihter

    VálaszTörlés
  2. Lehet, hogy nincs elég, de van egy, ami viszont haldoklik. Úgy hívják, Aranybika. És azért Debrecen nem Grác, már ami a természeti adottságokat illeti, ide nem nagyon jönnek a turisták, vagy ha igen, azok elférnek a nagyerdei Divinusban vagy a Kósa-freskós hotelben. :) Amúgy a 6 méter az a minimum magasság, határ a csillagos ég :)

    VálaszTörlés
  3. Ahhoz, hogy fellendüljön az idegenforgalom, attrakciók kellenek. Egy több, mint 200 000-es nagyvárosban ab ovo mindig kell(ene) történnie valaminek, ami mind a helybeliek, mind a látogatók számára vonzó. Ha ez megvan, a következö lépés a szállás. A tehetösebbek megnézik, hogy hol laknak és ha több közül lehet választani, akkor többször is visszatér(het)nek. Amúgy kiváncsi volnék, hogy mennyi fizetö vendégéjszakát tud Debrecen felmutatni. Egy összahasonlítás mondjuk Péccsel, Szegeddel és Györrel sem volna érdektelen.
    Ami a 6 m-t illeti, egyetértek tetöterasszal. Csak arra akartam utalni, hogy szerintem lakópark épül.
    A Bika pedig eklatáns példája a hosszútávú dilettantizmusnak. Most már többet kellene költeni rá, mint monjuk egy új azonos méretü 5*-os szálló építésére.
    poncihter

    VálaszTörlés
  4. namost konkrétan ez a cikk itt egy ...khm...ejnyecsak, butaság

    igaza van ennek a poncihternek egyébként, én mint tehetős vendég, tényleg megnézem a szállodát és visszajárok, Debrecennek nagyon kellene egy szupercsillagos valahogy

    VálaszTörlés