2010. december 15., szerda

Kormánytagokban az államtitkárok

Dombrovszky Ádám levelet írt. Na nem nekem, hanem a firkász cimbimnek, aki viszont volt olyan kedves és továbbküldte ide, a teraszra mint a helyi kötődésű államtitkárokhoz különösképpen vonzódó személynek. Az írás eléggé zavaros, de azért megértettem: az ország összes sajtósának megcímezték azért, hogy bármikor, ha kell, tudják, kit kell keresni, aki majd nyilatkozik. Mert illetékes, vagy csak mert idevalósi. De legalábbis helyi kötődése van.

Ezt írta a Debrecen újság első főszerkesztője (most minisztériumi osztályvezető):

„Kedves Szerkesztők, Újságírók,
a helyi, vidéki sajtóval kormányzati kapcsolatot tartva gyakran kerülünk olyan helyzetbe, hogy az újságírók az után érdeklődnek: ez és az az államtitkár, nagykövet, más tisztségviselő valóban az ő megyéjükből, településekről indult, kötődik-e valamilyen szinten a térségükhöz.
Interjú-készítési gyakorlatuknhoz szeretnénk részben igazodni, illetve magunk is úgy gondoljuk, hogy a kormányzás minél jobb kommunikálásában nagy segítségünkre lehet, ha a vidéki sajtót helyből indult politikusaik tájékoztatják.
Igazi alkalom lehet erre, hogy az év végén, év elején például az ünnepi számokat nagyobb beszélgetésekkel, riportokkal szokták érdekesebbé tenni, s most ehhez keresnek éppen alanyokat.
Csatolva küldjük tehát Önöknek a kormánytagok (benne az államtitkárok) helyi kötődéseinek listáját. Ha az adatsorhoz Önök további adalékokkal szolgálnak, illetve e tárgykörben jelentetnek meg cikkeket, adnak közre műsorokat, megköszönjük, ha azt valamilyen formában (interneten ideális) eljuttatják hozzánk.

Üdvözlettel:

Dombrovszky Ádám

osztályvezető
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Kormányzati Kommunikációért Felelős Államtitkárság”

Miután átnéztem a listát, elcsodálkoztam: a nyolc hajdú-bihari kötődésűből ugyanis mindössze kettő az, aki Debrecenben született, egy pedig hajdúszoboszlói. A maradék öt mindössze itt járt egyetemre vagy Debrecenben érettségizett, ám a minisztériumban hajdú-bihari kötődésűként tartják nyilván. Nyilván...

A bociszemű Halász János államtitkár például „Cibakházán született, 1981-ben a kisújszállási Móricz Zsigmond Gimnáziumban érettségizett. A debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett diplomát. Debrecennek alpolgármestere volt, 1998 óta a város 2. választókerületének megválasztott parlamenti képviselője”. Az SZDSZ-es múlt kimaradt, de ezen igazából nem is csodálkozom. Én se dicsekednék vele.

Az angolul, mint magyarul jobban beszélő Dr. Kovács Zoltán államtitkár „Abaújszántón született, tanított a Miskolci Egyetemen, 1993-ban a debreceni egyetemen történelem-földrajz szakon szerez diplomát, 2006-ig itt egyetemi adjunktus, majd 2010-ig városi önkormányzati képviselő.” És a fogadások büféasztalainál két lazacos szendvics között szeret arról beszélni főszerkesztő-helyetteseknek, hogy melyik újságíró stílusa nem tetszik neki, de nagyon.

Dr. Cséfalvay Zoltán államtitkár „Máriakálnokon (Szigetköz) született, a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemen szerzett diplomát.” Majd következett Balog Zoltán államtitkár, aki „Ózdon született, a Diósgyőri Gépgyárban is dolgozott, Maglódon volt református lelkész (1983-89), 1976-ban a debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett, és később teológiai tanulmányait is Debrecenben kezdte.” Jó tudni, na, bár hogy milyen ügyben hívhatná fel a firkász haverom, az nem világos. Mindegy, van itt még rejtett tartalék Szászfalvi László államtitkár személyében. Ő „Makón született, 1979-ben a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumában érettségizett. 1986-tól Csurgón él. Segédlelkész, majd később polgármester, 1998 óta itt, Somogy megye 5. választókerületében országgyűlési képviselő.”

De kereshetik a vidéki újságírók Tállai András államtitkárt is, ő legalább Debrecenben született. Igaz, „Mezőkövesden él, 2002 óta a város polgármestere. 1998 óta a Borsod-Abaúj-Zemplén megye 13. választókerületének egyéni parlamenti képviselője”, tehát sokat nemigen tud a hajdúsági lelkek problémáiról. De nem baj.

Végül pedig két emberről négy sor jön: „Fodor Lajos államtitkár Debrecenben született”, illetve „Dr. Halasi Tibor államtitkár Hajdúszoboszlón született”. Életrajznak kicsit szűkös, kicsit semmi, de a mienk.

Erről írt tehát levelet az újságíró-főszerkesztő-osztályvezető úr. Sajnos se a minisztériumi, se a megyénkénti bontásban nem találtam információt arról az illetőről, akiről egy kedves törzsolvasóm tett említést egy korábbi bejegyzésemben. Ő ugyanis egy Nyitrai Imre nevű embert említett, de államtitkári szinten csak Zsolt van. „Dr. Nyitrai Zsolt államtitkár Egerben született, a Gárdonyi Géza Gimnáziumban érettségizett. A miskolci jogi karon szerzett diplomát. 2002 óta országgyűlési képviselő, 2006 óta a Heves megyei listáról. Előtte 1998-2002-ig egri önkormányzati képviselő volt.”

Fránya névrokonság! Na mindegy…

Jelenleg a csodaszép, havas háztetők felett nyolc templomtornyot tudok megszámolni innen, fentről, a csupazöld környezetemből. De ezek közül legalább mindegyik helyi kötődésű, sőt: valódi, hamisítatlan debreceni büszkeség!

3 megjegyzés:

  1. Van, aki csodálkozik domdám produkcióján?

    VálaszTörlés
  2. Affene fog mégegyszer ide írni domdámról, ha ez a szoftver sokadikX kattintásra se küldi el...vazze

    VálaszTörlés
  3. Na szóval még egyszer a fentihez:
    domdám kiszolgálta nagyon is a régi tanácsi rendszert is, nem mert megírni fontos dolgokat még sportújságíró korában sem, tényleg a legalkalmatlanabb embert küldték fel államtitkárnak, miért nem inkább Szirákot?

    VálaszTörlés