2011. február 22., kedd

A városnak, szeretettel

Újfent felajánlotta szolgálatait a városnak Sutka Sándor ex-főrendőr, a sokáig nem létező, ám mégis államtitokká minősített Sutka-levél „névadója”. Illetve nem a saját szolgálatait kínálgatta, hanem az általa elnökölt biztonságtechnikai cégét, amely konkrétan három segélyhívó oszlopot rak ki a Kósa térre, valahová a Nagytemplom elé.

Miután szerencsére a firkász cimbim is megtudta azt, amit a haon saját információként tálalt a mai, vérfagyasztó hidegben, így a kávékortyolgatás, illetve a már említett templom két tornyának számolgatása közben én is elolvashattam a Sutka Sándor-Papp László által fémjelzett meghívó szövegét.
„A városnak való felajánlásként – társadalmi bűnmegelőzési feladatokban való részvételének bővítése jegyében – három segélyhívó oszlopot szerel fel Debrecen központjában a Pannon Guard Biztonsági Szolgáltató Zrt. A cég az oszlopokat térítésmentesen telepíti és működteti. Az első oszlop telepítése alkalmából sajtótájékoztatót tart dr. Papp László alpolgármester és dr. Sutka Sándor, a Pannon Guard Zrt. elnöke 2011. február 23-án – szerdán – 13 órakor. A helyszín: a Kossuth téri harangos köztéri óra melletti terület.”

A városnak való felajánlásként… De szép! A városnak, ami annak idején jó magasra emelte, majd szépen letaszította a rendőr dandártábornokot, amiért az megírta (állítólagos) levelét. Talán emlékszünk: az írásban a vagyonkezelő holding – azaz a Debreceni Vagyonkezelő Rt. (ma már zrt.) – gazdálkodásának visszásságaira hívta fel a megyei főügyész-helyettes figyelmét Sutka, Hajdú-Bihar megye volt rendőr-főkapitánya. A Basahalom évekkel a történtek után ezt írta az ügyről: „A Népszava hozta nyilvánosságra 2004 májusában, hogy Sutka Sándor akkori Hajdú-Bihar megyei rendőr-főkapitány még 2003 őszén levélben fordult az ügyészséghez, amiben kérte Kósa Lajos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését, mivel Debrecen város vagyonkezelő holdingjának ügyeiben számos bűncselekmény gyanúja fogalmazódott meg.”

Sutka tehát Kósa Lajos mentelmi jogának felfüggesztését kérte (állítólag!!!! tegyük hozzá, mielőtt ránk dőlne a Nagytemplom gyönyörű két tornya) – ilyen idők is voltak! Igaz, nem túl dicsőséges korszaka volt az a debreceni politikatörténetnek, de talán az azt megörökítő, képzeletbeli könyvben egy szamárfülnél azért többet jelentett. A levelet előbb hamisítványnak titulálták, majd kiderült, hogy nem az, aztán államilag titkosíttatták, de az se tűnt túl jó húzásnak: Péterfalvi Attila korábbi adatvédelmi biztos szerint ugyanis kifogásolható volt a dokumentum államtitokká minősítésének jogszerűsége. Ment a nyilatkozatháborúsdi, az ellenzék jókat röhögött például azon, hogy ami nem létezik, az hogy válhat államtitokká, és hasonló jópofaságokon.

De ez ma már a múlté. Kósa Lajos még mindig országgyűlési képviselő és polgármesterebb, mint valaha, Sutka pedig ugyan nem főrendőr már, de a renitens debreceni autósok réme: a kerékbilincs-osztogató vagyonvédelmi cég elnöke. Aki egyébként legutóbb akkor tartott említésre méltó sajtótájékoztatót (2009 júliusában), amikor közölte: Hajdú-Bihar legnagyobb biztonsági szolgáltató cégének a fegyveres járőrei is vigyázzák a közterületek biztonságát Debrecenben. Ez konkrétan azt jelentette, hogy a cég nemcsak szervezetileg, de „szakmafilozófiailag” is átalakult, s ennek jegyében úgy tervezték, kiszélesítik a bűnmegelőzést. – A Sutka-fiúk ahol lehet, maguk intézkednek a közbiztonság érdekében, ahol pedig nem, ott rendőrt hívnak! – mondták. Ja, és Sutka akkor azt is hozzátette (legalábbis a nol tudósítása szerint), hogy „biztonsági embereik valamennyi debreceni autóbuszon ott vannak. Elsődleges feladatuk az volt, hogy előzzék meg a vadonatúj járművek megrongálását, de ennél sokkal többet sikerült elérniük: eltűntek a debreceni tömegközlekedési eszközökről a zsebtolvajok, a garázdák, a kötekedő emberek.”

Azóta pedig már az utasok is, amint arról nemrégiben éppen pont Papp László, felelős alpolgi tartott sajtótájékoztatót a lapátra tett holding-vezér és az egymilliárdos veszteség kapcsán (s amit Holdrabló némi malíciával írt meg itt ).

De ez már egy másik történet… Most ugorgyunk vissza Papp László e heti megnyilvánulásához, a Sutkával közösen megszervezett, s a harangos köztéri óra melletti területre beharangozott, segélyhívóoszlop-kihelyező sajtóbohóckodáshoz. Holnap lesz az első „kapavágás”, amikor is doktor Sutka és doktor Papp mosolyogva átadja a plebsznek az ingyenesen telepített és működtetett oszlopot. A bűnmegelőzés kiszélesítése érdekében. A városnak felajánlva. Köszönjük! Kérünk engedélyt örülni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése