2011. február 11., péntek

A nómen az ómen: a név kötelez?

Kósa Lajos ezúttal nem mondott hülyeséget! És ezt most nem a szocialisták mondják, hanem én. Azt jelentette ki ugyanis minap, a leszúrt ritberger kapcsán, hogy ami a DTV-t illeti, ők nem szólnak bele semmibe.
Értsd jól: mossák kezeiket, Széles Tompi a főnök, oszt jónapot! Ő a csatorna felelős vezetője, mint ilyen pedig ő hivatott dönteni a műsorszerkesztési kérdésekben.

A polgármester azt is sietett leszögezni, hogy a városi tv az önkormányzat közvetett tulajdonában van, ezért Széles Tamással sem ő, sem az önkormányzat nincs jogviszonyban. „A város vezetői sem eddig, sem a jövőben nem avatkoznak bele műsorszerkesztési kérdésekbe.” Most már elhiszem, sőt azt gondolom: nemcsak a szerkesztésbe, de egyes anyagok megjelenésébe sem ugat bele senki, mehet minden, ahogy Széles Té jóváhagyja.

Ezt a meglátásomat pedig arra alapozom itt fent, a Teraszon, hogy látom: a Debrecen Televízió vagy gyógyíthatatlan memóriagondokkal köszködik (vagyis képtelen megjegyezni valamit), vagy totálisan szarik bele a dolgokba, például abba, hogy valakit hogy hívnak. A polgármestert a Népszabadsággal szemben megvédelmező Mancsiczky László ugyanis náluk rendszeresen Mancsinszkyként szerepel. Aki egyébként a vagyonkezelő holding felügyelő bizottságának oszlopos tagja. Vagyis az nem ő, hanem a Mancsiczky. Világos, nem? Mint az Evangélikus Egyházközség ide látszó templomtornya…

Szóval azt írja az önkormányzat egyedül lábon maradt internetes zsebhírportálja: „A Népszabadság 2010. október elsején megjelent számában arról írt, hogy Debrecen polgármestere 1999-ben Németországba utazott azért, hogy megakadályozzon egy Ebesre megálmodott beruházást. A lap állítása szerint a politikus le akarta beszélni a német INAP nevű cég vezetőségét arról, hogy korábbi szándékaik szerint a hajdú-bihari településen hozzanak létre egy csapággyártásra specializálódott üzemet – tájékoztatta az előzményekről a Dehir.hu-t Mancsinszky László, a perben Kósa Lajost képviselő ügyvéd. Ugyanez az ügyvéd az én firkász cimbimet néhány évvel ezelőtt még javában letorkollta (jogosan), amiért rosszul írta le a nevét az újságban, amivel azt sikerült elérnie, hogy a cimbim egy életre megjegyezte a helyes verziót. Úgy látszik azonban, ugyanez az ügyvéd a városi médija híranyagaiba már annyira nem szól bele, hogy ezt is elnézi nekik, pedig ők rendszeresen eltévesztik azt a fránya cz-t, horribile dictu: eleve rosszul tudják!

Az, hogy az ügyvéd úr a holding felügyelő bizottságának tagja és a polgármester úr jogi képviselője, nyilván teljesen rendben van. Nem összeférhetetlen meg ilyesmi, mert miért is lenne az. Magánemberként nyilván ott képvisel, ahova hívják, mint az úttörő, segít, ahol tud. Gondolom, tiszteletdíjért, persze, majd hülye lenne… Ha magánemberként a polgármester urat képviseli egy sajtóperben, biztos teljesen rendjén van, mert miért is ne lenne rendjén. Ha a polgármester úr meg akar küzdeni a Népszabival, és ehhez a város vagyonáért felelős holding felügyelő bizottságának egyik tagját kéri fel, mert ő a legjobb ügyvéd a városban, akkor itt minden a lehető legnagyobb rendben van.

Nincs semmi bökkenő, legfeljebb az, hogy a détévé képtelen megtanulni ennek a jóembernek a nevét. Nem baj! Nekik nyilván Csajkovszkij is Csajkowszky, Viszockij is Viszoczky, Mancsiczky is Mancsinszky. Esetleg Mancsinszkij. Csak nehogy egyszer Kósa nevét tekerjék ki véletlenül valami egészen furcsára, például Kóserre vagy Kooschára.

Hisz azt valószínűleg már nem hagyná szó nélkül a szerkesztésbe egyébként híresen bele nem szóló városvezető sem.

1 megjegyzés:

  1. Mit vártok ezektől az idiótáktól? Széles Tompikáék legutóbb Aczél Gézából csináltak Györgyöt! Barom állatok!

    VálaszTörlés