2011. március 8., kedd

Csak a szakértelem számít?

Nem elég, hogy stadiont akar tervezni, de nemrég a Péterfia utcára is jóváhagyatott egy újabb plázát. Egy újabb szürke borzalmat. Kováts Ákos nem álmodozik – cselekszik. És idegeket borzol.

Kováts Ákost négy éve nevezték ki főépítésznek Debrecenben. A beiktatásakor vele készített öröminterjút olvasva azt gondoltam: valaki itt agymosáson esett át, és nem ám én. Valami oknál fogva a Kováts-ikrek ifjabbikának a mindennapi ténykedése totál ellentmond a saját elképzeléseinek. Persze lehet, hogy tévedek, és ő a pár perccel idősebb…

Kováts Ákos 2007-ben tehát imigyen szóla:

„…mindenképpen kordában kell tartani, komolyan kell ellenőrizni az építési terveket, a beruházók túlzott igényeit és a fejlesztési irányokat is az elvárásoknak megfelelően kell értelmezni. (…) A városrendezési tervben rögzített szabályozások ugyan próbálnak gátat szabni az ésszerűtlen és indokolatlan építkezéseknek, ám a különböző beruházókra ezek a paragrafusok nem voltak, és egyelőre most sincsenek hatással. Az elmúlt években ugyanis sorra épültek az olyan házak, melyek túlméretezettek, nem illenek a városképbe… (…)
Fontos az is, hogy a tervek megvitatásakor mérlegeljük: az építmény beleillik-e a városképbe. Ellenkező esetben a tervezők olykor öncélú, magamutogatásra törekvő fantáziáját is le kell lassítanunk…”

„Ebben a szakmában a közgondolkodással ellentétben nem lehet álmodozni, nem lehet azt mondani: ilyen meg olyan épületet álmodtam meg. Ez mérnöki munka, amiben csakis a szakértelem és a tehetség számít. (…) Egységesíteni kívánom a különböző lakóterületek beépítési módját és jellegét. Tehát nem szeretném, ha a magas és az alacsony házak egy helyen keverednének, hiszen ellenkező esetben a városkép csupán összevisszaságot és rendszertelenséget mutatna.”

Ehhez képest az ő beiktatása (szocialista-balos-libsi megnyilvánulások szerint ámokfutása) óta épült a Fórum Debrecen, a félbe hagyott Latinovits-erőmű, most majd jön a Péterfia-pláza, miközben pedig előtte kapott engedélyt az ikertestvére elképzelése a Modemre, Lyciumra, Kölcseyre. Amelyekre sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy illenek a Nagytemplom két csodálatos tornya meg a Déri Múzeum által fémjelzett környezetbe. Vajon akkor, az akkori főépítész és tervtanács nem mérlegelte azt a fontos szempontot, hogy az épület beleillik-e a városképbe? Vajon ezek az épületek nem a tervezők öncélú, magamutogatásra törekvő fantáziájának a szüleményei voltak?

A Péterfia-plázával kapcsolatban azt írja a megyei lap, hogy „az előző években Kossuth-díjas építészek munkáit dobta vissza a debreceni építészeti tervtanács, mert nem tudtak megfelelni annak a sajátos követelménynek, hogy a debreceni Péterfia és Hunyadi utca sarkára elképzelt építmény a Péterfia felől ne haladja meg a 4,5 méter magasságot, de a Hunyadi utca felől érje el a 20 métert”.
Érje el a 20 métert?! És ezt így hogy? Ez vajon nem azt eredményezi, hogy a magas és az alacsony házak egy helyen keverednek majd, amitől Kováts Ákos annyira tartott még 2007-ben? Nekem innen, fentről, a terasz csupazöld környezetéből úgy tűnik, hogy a Rákóczi utca felé eső részen, arra, bent, mintha még egész alacsony házak lennének, rendes, normális debreceni polgári kül- és belmagassággal. Hogy fér meg akkor ez a 20 méteres Péterfia-plázával meg a Fórummal? Meg a Latinovitscsal?

A KESO Kft. egyébként 2009 tavaszán vette meg a Rákóczi utcára is átnyúló ingatlan Péterfia felőli, csaknem 4 ezer négyzetméterét. Az új tulajdonosok az álmaik megvalósításához több tervezőt kerestek meg, de mit ad isten, közülük csak Kováts András fogadta el a kihívást. Hát naná, hogy ő elfogadta! Jó hátszele, főépítészi támogatása van, még ha az ikertesója úgy is gondolja, az ő szakmájukban „nem lehet álmodozni, nem lehet azt mondani: ilyen meg olyan épületet álmodtam meg”. András viszont mer nagyot álmodni, és Ákos ebben szemmel láthatóan nem akadályozza meg. A jelenlegi városkép önmagáért beszél.

6 megjegyzés:

  1. Lúdas Mátyás2011. március 9. 3:50

    Ugyan már!
    - Telek megnagyobbítva - papíron, hivatalban, szomszédokat nem értesítve -, hogy lehessen egy baromi nagyot építeni a telekre.
    - Elvi építési engedély megkérve, még az új rendezési terv elfogadása előtt ( bennfentes információ ! ) - így kit érdekel már a cívis jelleg védelme.
    - Épülhet a tűzfigyelő torony lakóház Debrecen óvárosában.
    Oszt, poétai kérdésem! Kik építenek és költöznek be ezekbe a lakásokba?

    VálaszTörlés
  2. Irigy vagy????? Mielőtt tollat ragadsz, tájékozódj, s rossz indulatodat is fékezd kissé.
    (Bár nem hiszem, hogy segítene rajtad)

    üdv. lexar1

    VálaszTörlés
  3. Mindenesetre a magas hodályok a belvárosban valóságosak sajnos.

    VálaszTörlés
  4. Totál egyetértek a cikk írójával. Nincs még elég gusztustalan tégla tömb???!!! (pláza, fórum) Teljesen tönkre teszik a belvárost. Miért nem lehet Gyula, vagy Eger példáját követni? A régi épületeket nem lebontják, hanem felújítják és hangulatos éttermet, kávézót, cukrászdát, stb alakítanak ki bennük.
    Üdv: V

    VálaszTörlés
  5. Barátim!
    Irigy a fene, csak dühös és tehetetlen ...
    ( Én már láttam egyszer Debrecen tönkretételét - lakótelepek behozása a városközpontig ( Darabos-Bethlen stb. utcák, kertségek visszaszorítása, emblematikus épületek eltüntetése ... )
    Csak az a folyamat, az a folyamat ne lenne ...
    - Kicsi a telek? - Nagyobbítsd meg papíron, mert megteheted(?).
    - Változik a rendezési terv kb. 1/2 év múlva? - Ha kapcsolataid révén ezt tudod, kérj elvi építési engedélyt ( valószínűleg a szakmai tisztességnek nem megfelelő terveidre ) - ezt lehet majd évekig hosszabbítgatni.
    - Aztán hajrá, védd Debrecen települési szerkezetét, utcaképeit, épületek utcafrontjait ...

    VálaszTörlés
  6. Végig kell menni a Piac utcán és lehet sírni ! De a palota felújítására csak volt pénz ! ( Iparkamara u. 2 sz )

    VálaszTörlés