2010. október 11., hétfő

Felér egy foghúzással

Nem tudom, hogy ha a hátralévő életemben még alkalmassá válhatnék a szülésre, hova mennék. De azt sejtem, hova kellene Geréb Ágnesnek mennie.

Ugyan Dr. Sarlatán nem Debrecenben praktizál, itt is mindig indulatokat szít a kórházi kontra otthon szülés kérdése. A firkász cimbim felesége legutóbb a Kenézyben szült, ami után megfogadta, a közelébe se megy többet annak az intézménynek, legalábbis ami a szülészet-nőgyógyászatot, vagyis annak azt az egy orvosát illeti. Egy másik barátom párja pedig a klinikán nyomta ki magából a gyereket, igaz, már vagy 15 évvel ezelőtt, de szintén kijelentette, oda többet nem. Mégis, mindkét asszony ódzkodik az otthonszüléstől…

Mert az, ahogyan Geréb csinálja, inkább ijesztő és visszataszító, mint szimpatikus – ebben a formában nem követendő.

De mi volt a baja a két ismerősömnek a két debreceni intézménnyel? Alapvetően, az ellátás tekintetében semmi. Kértek (ha kértek), és kaptak (ha kértek) érzéstelenítőt, törődtek velük a szülésznők, tiszta volt a (külön)szoba, és jutott pár elterelő, jó szóra is energia. Ami a klinikán mégis baj volt, az a bababarát ellátás, amire az ismerősöm nem volt felkészülve: arra, hogy nulla órától éjfélig vele lesz a gyerek, akit még bepelenkázni se tudott, szoptatni se, tanulta még csak az egész anyaságot, de ahhoz viszont már nem volt elég segítség a kórházban. Úgy érezte, nem törődnek vele eléggé.

A kenézys ismerősöm viszont az orvostól akadt ki. Aki durván ráförmedt, hogy nem jól tartja a karját az infúzióban, hogy nem jól nyom (a fájásgyengeségről mintha nem vettek volna tudomást, vagy csak azt hitték, az oxitocin mindent megold), meg minek sír azon, hogy a gyerek kulcscsontja eltört, előfordul az egy ekkora súlyú babánál. (Apropó súly: vajon arra miért nem derült fény, hogy a magzat nem 3 kilóval, ahogy várták, hanem 4,30-cal született? ) Ráadásul a doki mintha amiatt lett volna a legidegesebb, amiért nem mehetett haza a szokásos 3 órakor, hanem majd csak 5 után.

Szóval mindkét esetben az emberi oldal sérült valamennyire. Épp az, aminek fontosságát az otthonszülés hirdetői is szokták emlegetni. Az emberi hangot, a humánumot, az empátiát, a kellemes, lágy zenés környezetet meg a többit.

Mégsem akar egyikőjük sem otthon szülni, inkább mennek másik orvoshoz, esetleg másik intézménybe, de mindenképp kórházba, mert ma még csak ez van. Nincs kitalálva más. És ezt jó lenne, ha dr. Geréb is felfogná végre. Amíg pedig képtelen tudomásul venni a korlátait, addig korlátok közé kell zárni. Vagy rács mögé – aztán védje onnan a maga igazát.

Most, hogy a forró kávét kortyolgatva hirtelen megfájdult a fogam, nem épp kellemes rendelőszag csapta meg az orromat itt fent, az amúgy fantasztikus levegőjű, csupazöld környezetben.

Biztosan a foghúzás is sokkal kellemesebb lenne egyébként az otthoni fotelünkben, tévénézés közben, megfelelő körülmények között, 100 százalékos biztonsággal, steril körülmények közepette. Mégse jut eszébe senkinek, hogy házhoz hívja a fogorvosát.

5 megjegyzés:

  1. Ez azért bonyolultabb ügy és nemcsak az otthonszülésről szól!! Szerintem meg kell adni a lehetőseget azoknak is, akik az otthonszülést választják!
    Én is megtapasztaltam mind a két intézményt és nekem a Kenézy volt a jobb (17 éve volt). A Klinikán (majd 22 éve) kishíján ráment a gyerekem az orvos felelőtlensége miatt!! Szerencsére a reggeles műszak átvett tőle... A gyermekem 3 napig élet és halál között feküdt az intenzíven tüdőgyulladással!!!!! Természetesen nem vállalták a felelőséget, azt próbálták nekem bemagyarázni, hogy tőlem lett beteg a gyerek, amikor kutyabajom se volt, se a szülés, se a terhesség alatt!! Egyetlen baj volt csupán, hogy hajnalban mentünk és nem volt fogadott orvosom, mert akkor is, most is az a véleményem, hogy ez a szakmája, ezért kapja a fizetését, így hát kutyakötelessége ellátni egy szülő nőt!!!
    Mielőtt Geréb Ágnest ílyen módon kritizálod, visszanézhetnéd azokat a híreket, amik arról szóltak/nak, hogy korházi körülmények között az orvos hibájából, felelőtlenségéből történtek/nek tragédiák!! Azokat az orvosokat még egyszer sem láttam bilincsben elvezetni az intézményükből, sőt mindig elbagatelizálták az ügyeket és megúszták büntetlenül a bűnt!!!!

    egy debreceni

    VálaszTörlés
  2. Kedves Debreceni! Hidd el, folyamatosan nézem úgy a Geréb Ágnesről, mint a kórházi orvosokról szóló híradásokat. És összehasonlítva a tényleges arányokat, figyelembe véve, hogy hányan szülnek kórházban, illetve hányan otthon (a látenciát is beleértve), még mindig sokkal biztonságosabb a kórház. Ami a bilincses elvezetést illeti, szerintem azért nem láthattál kórházi orvost bilincsben elvezetve a szülőszobáról, mert ott nem dolgoznak olyanok, akiket eltiltottak. Akit eltiltanak a kórházi szülészettől, azok nem mehetnek be a kórházba. És kész. Geréb Ágnest eltiltották már nem egyszer, de ő mindig felbukkan, mindig "történik" körülötte, vele, általa valami. Ez már nem véletlen, s mivel tartanak a bizonyítékok esetleges hamsításától, tanúk befolyásolásától, ezért tették előzetesbe.

    VálaszTörlés
  3. Az emberi hang, empátia kötelező kellene hogy legyen az egészségügyben. Sajnos a szülést vezető orvosok, szakszemélyzet (tisztelet a kivételnek) a szülést futószalag-rendszerben szeretnék lebonyolítani: gyorsan, szakszerűen, komplikáció-mentesen, munkaidőben, és "kézzelfogható" hálával.

    VálaszTörlés
  4. Na de akkor meg nem magával a kórházi szüléssel van baj, és nem segít rajta a Geréb-féle otthonszülés sem. Egyébként pedig, ha legalizálni fogják az utóbbit, akkor annyi pénzbe kerül majd a megfelelő biztonság kialakítása, hogy az otthonszülés a gazdagok kiváltsága lesz.

    VálaszTörlés
  5. A tv-ben volt olyan orvosról is szó, akiről kiderült, hogy több ügye is volt már, de mivel megvédte a szakma, ezért tovább praktizálhatott az anyák és a babák kárára!!!
    Ezzel nem védeni akarom Geréb Ágnest. Ha valóban hibázott, kapja meg a büntetését, de a többi vétkes orvos is az intézményekben!!! Az utóbbiak többen vannak, csak nem minden ügy kerül nyilvánosságra, illetve, mint a miesetünk is bizonyította: engem hibáztattak!! Akkoriban nem volt "divat" feljelentést tenni az orvos, az intézmény ellen, örültünk, hogy a 3. nap után nem temetni kellett a gyermekünket!!! Az az orvos aki nem tisztességes, könnyen kibújhat a felelősség alól, pláne akkor, ha az intézmény még támogatja is!!

    egy debreceni

    VálaszTörlés